İş Yaşamında Başarılı Nasıl Olunur?
İş yaşamında yapılan rekabet hiç bir yerde olmadığı kadar yoğun bir şekilde olmaktadır. Bir amerikan futbolu kadar sert yapılan bir rekabet içerisinde olmasa da fikirlerin , düşüncelerin ve maddi olmayan şeylerin yarıştığı büyük bir mücadeledir. İş yaşamında başarılı olmak için yapmanız gerekenlerle ilgili eminim muhakkak daha önce birşeyler okumuşsunuzdur. Peki o zaman sizce bütün bu rekabet ile birlikte diğerlerinin arasından nasıl sıyrılırsınız ve istediğiniz maaşı alabileceğiniz bir pozisyona nasıl yükselebilirsiniz?
İş yaşamında başarılı olmak için önemli noktalar.
1 – İlk başta ilişkilerinizi güçlendirmekte fayda var.
Psikolojideki en güçlü etkenlerden olarak bilinen biri sosyal kanıttır. Yani bireylerin bir olaya , bir şeye nasıl bir tepki vereceğini, nasıl davranışlar sergileyeceğini ölçmek için dışarıda her hangi bir ipucu aramaktır. Eğer siz kendinizi sosyal kanıtlarla çevirirseniz (bu bilinen şuradaki bir üniversiteye gitmek olsun, birinci sınıf , prensibleri olan bir şirketle çalışmak olsun veya hatta LinkedIn’da sizin hakkınızda yazılan onlarca öneri , tavsiyeler olsun) diğerleri de o zaman sizi not düşecek ve pozitif bir şekilde değerlendirecektir.
2 – İtibarınızı korumak sizin için çok gerekli.
Hayırseverlik işine girişmek sadece yapmasıyla güzel olan bir şey olacağına inanmıyorum. Bununla beraberinde profesyonel bir şekilde olan becerilerinizi geliştirmek üzere ve güçlü ilişkiler kurup yada yaratmak için mükemmel düzeyde bir yoldur. Çünkü buna gönüllü bir şekilde üye olduğunuz zaman size daha çok şans yaratıp bulmaya ve yeni şeyler denemek zaman ve yeteneğiniz olur. Çünkü size ilham veren bireylerle paylaşılan her değerler üzerinden bir bağ kuruyorsunuz. Eğer gerçekten bu işe kendinizi verirseniz, hayırseverlik işinde sizi diğer insanların nasıl tanıdığına dair bir bütünleyici bölüm ve kendi kişisel markanızın bir parçası olur. Bu şekilde sizi öncü yapacak profesyonel bir itibar ve güçlü bir çevre elde edebilirsiniz.
3 – Çevrenizi genişletmenizi öneririm.
Her profesyonelinde tanışmak istediği, onlarla konuşmak istediği ama o an için o birey ulaşılır gözükmeyen vardır. Posta yoluyla gönderilen klasik bir kahve daveti veya buna benzeri olağan olay muhtemelen bu işi çözümlemez. Ama Dorie’nin Stand Out adlı kitabında onun tanımladığı şaşırtıcı ilginç bir stratejisi var- şöyle ki, o blog veya podcast görüşmeleri çevre yapmanın bir formülü olabilir. Meşgul bir lider bir yabancıya bire bir tavsiye vermek için bir saat harcamaktan çekinebilir ama eğer sizin o görüşleri binlerce kişiyle paylaşacağınızı bilirse, değerler değişir ve evet alma cevabınız daha muhtemeldir.