İşletmelerde Risk Yönetimi Nedir?

isletmelerde-risk-yonetimi

İşletmelerde Risk Yönetimi Nedir?

İşletmelerde Risk Yönetimi Nedir?

Risk yönetiminde bulunan iki tür risk çeşidi vardır: Şirketinizi geleceğe taşımak için bilinçli bir şekilde  olarak aldığınız ve gizlice size doğru yaklaşan , sinsi sinsi yanaşan ve bakmadığınızda size saldıra da bulunucak  bir risk… İkinci risk türü ise , şirketlerin tarihe karışmaktan kaçınmak için aktif olarak yönetmeleri gerekendir.

Risk yönetimi çeşitleri Nelerdir?

  1. Rekabet için risk yönetimi nasıldır:

Çoğumuzun bu duruma  dikkat etmediğinden dolayı veya rekabeti oldukça ciddiye almadığı üzere parçalara ayrılan şirket hikâyelerini oldukça çok duymuşuzdur. Aklıma şuan  “Blockbuster Video”  adlı şirketi geliyor. Netflix’i ciddi bir rakip olarak görmediğinden dolayı  tarihe karışmak zorunda kaldılar.

  1. Pazar riskleri için risk yönetimi:

Çoğumuzun bildiği üzere artık hiçbir şey  “başarısızlığa uğramak için çok büyük” olmamaktadır. Şirketler aslında  pazarlama risklerine ciddi dikkat vermeli, pazarlarının düşebileceğini, isteğin azalabileceğini veya yeni bir teknolojinin tamamen alanı değiştirebileceğini her zaman hatırlanıp akılda bulunmalıdır.

  1. Yetenek riski yönetimi : 

Bana göre bakarsak eğer oldukça  çok fazla şirket kendi yetenek havuzlarını beslemek üzere yeterince özen gösteriyor oldukları. Yetenekli ve becerikli olarak gördüğümüz insanları işe almak ve onları kaybetmemek oldukça  büyük risktir, özellikle IT departmanı, büyük veriler, ar-ge gibi hızla değişme potansiyeli olan alanlarda.

  1. IT riskleri: 

Teknoloji alanında bulunan riskleri iki tür kategoriye ayrılır. Birinci tür risk dünyanda gelişen gelişimlere ayak uydurmamaktır oldukça büyük bir risklerdendir. Yani yeni oluşan , bulunan ,gelişen teknolojilere yetişememe ve müşterilere olmak istedikleri yerlerde kendini bulumaması ,  ulaşamama gibi. İkinci tür  risk ise  fiziksel teknolojinde olunan başarısızlığıdır, örneğin bir web sayfasında oluşan barışızlık veya sunucu başarısızlığı gibi. Şirketler yürüttükleri her büyük teknoloji sistemi için yedek planlara sahipler.

  1. Finansal riskler: 

Oldukça büyük olan müşteriniz bugün yok olup  kaybolsaydı ne olurdu? Nakit  gelir gideriniz yani nakit akışınız para çıkışlarıyla ne şekilde ilgilenmeniz  gerektiğini gösteriyor. Buradaki oldukça büyük riskler özellikle nakit akışı yönetimindedir ama aynı zamanda yeterli kaynak sağlama, gelir ve kar için planlama gibi şeyleri de içerir.

  1. Yenilik riskleri:

“Klasikler” için söylenmesi gereken bir şey var ama birçok şirket kendini yeniliklere batarken buluyor. Müzik ve eğlence endüstrileri hala dijital devrimi yakalamaya çalışıyor. Buradaki risk işinizin sunduğu ürün veya servisi yenileyememe başarısızlığıdır.

   Yukarıda neyi unuttum? Görüşlerinizi duymayı çok isterim.

Univerist  Ders Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Univerist Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir