İşten Çıkış Mülakatı Kariyerinizi Mahvetmesin!
İK uzmanı ve danışmanı pozisyonunda çalışanla işimle ilgili bazı sorunlar oluştuğunda iletişime geçilir . Çoğunlukla iş başvurusu mülakatı, işten çıkış kararı mülakatı ve en çok ilgi gösterilen pozisyonlar ile ilgili olan sorular alırım. Fakat “işten çıkış mülakatı” ne kadar çok az miktarda çıksa da iş değiştirmede çok önemli rollerden biridir. Genelde çoğu birey için korkutucu gelebilir ama işten çıkmak için yapılan mülakatın aksine son kez iyi bir şekilde izlenim bırakmak ve daha önceki çalışanınıza anlamlı, iyi bir diyalog paylaşmak için elinize geçen son iyi bir fırsattır.
İşten çıkış mülakatında nasıl başarıyı yakalarım?
Birden fazla şirket için işten çıkış mülakatı oldukça standart olan İK prosedürünün yasal bir parçası olarak bulunmaktadır. Amacı çalışan personelin geçmişini tam olarak iyi bir şekilde dosyalamaktır. İşten çıkış mülakatında sorularına verilen cevaplar çalışanın neden bu şirketten ayrıldığının nedenlerini belgelemek ve bu nedenleri doğrulamak için kaydedilir. Bu şekilde kurum gönüllü istifa ve işten atılma gibi gelecekte sorunlara yol açabilecek potansiyel belirsizliklerden kaçınır.
İşten ayrılmak için yapılan mülakatına hazırlanmanın en iyi yolu nedir?
Mülakattan daha önce kendimize dair birkaç not almak bize yararlı ve yardımcı olabilir. Herhangi bir insanı nitelikli suçlamadan veya parmakla göstermeden kendinizin endişe duydugunu ve kaygılarınızı belirterek başlamalısınız. Zamanı geldiğinde ise işveren veya İk uzmanına sizin ayrılış sürecinizi kimin yürüteceğini, 360 derece mülakat olup olmayacağını, olmayacaksa mümkün olup olmadığını sorun. Sonra kendinize sorun: aşağılayıcı olmadan yapıcı geri bildirim nasıl verebilirsiniz? Örneğin kaybolmuş hissettiğinizi, iş tanımınızın ve sorumluluklarınızın belli olmadığını belirtmek adına “daha fazla yönlendirmeye ihtiyacım vardı, bu bana uygun bir iş değildi çünkü projelerdeki rolümden emin değildim.” diyebilirsiniz.
Eğer bir taciz veya hakaret konusu varsa o zaman konuyu takip ettiğinize dair bir belge olacaktır. Bu durumda bu mülakatla başa çıkmak için avukatınızdan ne söylemeniz, ne söylememeniz gerektiği hakkında tavsiye isteyebilirsiniz.