Maaş Beklentiniz Nedir ? Nasıl Cevap Verilir?
Çoğu zaman iş arayan adayların iş başvuru süreci sırasında “şu anki aldığınız maaşınız nedir” ve “ne kadar maaş bir beklentiniz var” gibi çok fazla kişisel olan sorulara cevap vermeleri gerekmekte. Kendinizi bu tarz sorulan soruları cevaplamaya hazırlamanız gerekiyor. Bu maaş konusu görüşme süreci boyunca tutarlılığınızı elden bırakmamanızda yardımcı olacaktır.
Ne kadar maaş istiyorsunuz sorusuna cevap rehberi.
Hazırlıklı gitmekte yarar var.
Mülakata girmeden önce başvurduğunuz pozisyon için verilen ortalama maaşı araştırmanız gerekmekte. Eğer o iş takımında çalışan birini tanıyorsanız ona bu pozisyon için tipik bir ortalama maaşın ne olacağını sorun. Tipik ortalama maaşın şu anki aldığınız maaşınızdan daha düşük olması durumunda neden şu anki aldığınız maaşınıza eş veya daha fazla maaş almanız gerektiğine dair birden fazla güçlü nedeni öğrenip kuşanarak mülakata girin.
Mevcut ne tür zorunlulukların olacağını araştırın . Maaşınızı gizli tutmak için bir gizlilik anlaşması veya çalışan sözleşmesine mi bağlısınız? Eğer öyleyse, tebrikler! İpten sıyrıldınız ve eğer sorulursa maaşınızdan bahsetmemek için geçerli ve legal olarak bağlayıcı bir nedeniniz var.
Kendi strateji oluşturmaya ne dersiniz ?
Eğer bir gizlilik anlaşmanız veya çalışan sözleşmenizde bir gizlilik koşulu yoksa mülakata başladığınız andan itibaren mülakatçı ile ilişkinizi değerlendirmelisiniz. Eğer sorudan kaçınırsanız size sinirlenecek mi? Sorulara direkt olarak cevap vermemek sizin bir sonraki mülakat sürecine geçiş şansınızı azaltacak mı? Mülakatçı ile olan bağınız dahilinde sorulan soruya karşı nasıl bir strateji kullanacağınıza hızlı bir şekilde karar vermeli ve onu uygulamaya hazır olmalısınız.
Karşınızdaki bireyle oluşan diyaloğu değiştirin.
Sizden ne kadar maaş aldığınızı söylemeniz istendi. Eğer kendinizi rahat hissediyorsanız soruyu mülakatçıya çevirmeye ne dersiniz. Eğer mevcut maaşınız sorulduğu zaman şirketin bu pozisyon için ne kadar bütçe ayırdığını ve maaş aralığını ne düşündüklerini sorun . Eğer mülakatçı size kritik bilgi sağlarsa, işte o zaman siz üstünlük sağladınız demektir.
Dürüst olmakta oldukça fayda var.
Her zaman , her konuşmada dobra ve açık sözlü olmalısınız , özellikle başvuruda bulunduğunuz şirketi kanıt istiyorsa. Bazı şirketler geçmiş kontrolü için sosyal güvenlik kurumunun dökümü isteyebileceğinden ötürü aslında en kötü cevap yalan söylemek ve blöf yapmaktır. Eğer ödeme bordrosunda veya sgk verilerindeki rakam mülakatta verdiğiniz rakam ile uyuşmuyorsa şirket bütün o baş ağrısından sonra sizin iş teklifinizi iptal edebilir.