Özgeçmişiniz Bu Şekilde Mi?
Özgeçmiş hazırlarken kişisel geçmişinizi, uzmanlık alanlarınızı ve iş pozisyonlarınızı iyi betimlemeniz gerekir. İki tane özgeçmiş karşılaştırdığımızda ve bunlardan biri sizin özgeçmişiniz olduğundan diğerini yansıtıcı özellikler bulunmamalıdır. Tamamen onunkenden ayrı özelliklere sahip ve farklı olmalıdır. Hepimiz işletme mezunu olabiliriz.
Bir özgeçmişte kesinlikle yapılmaması gereken durumlar vardır. Bunları aşağıda sırasıyla açıkladık.
1 – Üniversite dışı eğitimlerinizi muhakkak belirtin.
Üniversite lisans eğitiminin haricinde herhangi bir eğitim ( Sürekli eğitim ) CV nizi ön plana getirmek için bir ana maddelerden biridir. Vermek istediğiniz mesajı işverene eğitime önem verdiğinizi belirtmektir. İlkokuldan üniversiteye kadar zaten sistematik bir düzeyde eğitim alıyoruz. Ve daima eğitim dediğimiz bu eğitim metodu üniversiteden sonra zaten son bulup bitmiş oluyor. Üniversiteden sonra hiç bir eğitime ihtiyacımız yok mu ? İşte zorunlu hazırladığımız bir nevi özgeçmiş eğitimi. Çoğu kişi zorunlu eğitimden sonra eğitim almaya pek yanaştığı söylenemez. Eğer daima eğitime önem veriyor ve eğitim programlarına katılıyorsanız bunu özgeçmişinizde mutlaka belirtin.
2 – Hedefler
Hedeflerinizi madde madde halinde yazmak yerine onları kısa bir paragraf şeklinde belirtin. Eğer kariyerinizde ilerlemek ve düzeylere gelmek istiyorsanız ve bunu çalıştığınız firmanın İK birimine belirtmek istiyorsanız bunu anlatmanın en kolay yolu onlara hedeflerinizi belirtmenizdir. İnsan kaynakları birimleride sizin hedefleriniz doğrultusunda kariyer planlama yapacaklardır.
3 – İlgiler
Bazı işverenler neyle ilgilendiğinizi pek umursamazlar. Ancak bu Özgeçmiş de olmazsa olmazlardandır. Eğer yaptığınız ve ilgilendiğiniz birşeyler yoksa işte o zaman burayı tamamen boş bırakın. Ama şu olmamalıdır. Ben öğrenmeyle ilgileniyorum! Öğrenmeyle ilgilenmek ya da eğitime önem veriyorum demek beklenen bir durumdur. İşvereniz sizden beklediğini artı değer yaratmak için kullanmayın.