Tatilde Öğrenmekten Vazgeçmeyin
İlk ve orta dereceli okullarda eğitim gören 17 milyon 589 bin öğrenci 17 haziranda karnelerini aldı. 3 aylık uzun yaz tatili ise öğrencileri bekliyor. Pek çok öğrenci veya aile yaz tatilinde eğitime nokta koyuyor. Halbuki eğitim, yaz aylarında da devam etmesi gereken bir süreç. 8.sınıfları TEOG, 12. sınıfa geçenleri ise zorlu YGS ve LYS maratonu bekliyor. Dolayısıyla rehavete girilmemesi gerekiyor. Bu durum “öğrenciler tatil yapmasın” anlamına gelmiyor. Aslında tatili eğlenceye dönüştürerek, eğitim sürecini devam ettirmek mümkün. Rehberlik Uzmanı Mahmut Sarıgül, yaz tatilini öğrencilerin nasıl değerlendirmesi gerektiği husunda önemli tavsiyelerde bulundu:
Kitap okumanın tatili olmaz
Özellikle ilkokul 1. ve 2. sınıf öğrencileri tatilde kitap okumazsa çok ciddi kayıplar yaşar. Okuma alışkanlığının gelişmesi birazda istikrarlı bir şekilde okumayı devam ettirmeye bağlı. Yaşa göre öğrencilerin okuyacakları kitaplar farklılık gösteriyor. Dolayısıyla her yaş grubunun, kendine uygun okuma listesi olmalı.
Teknolojik aletler sınırlı kullanılmalı
Televizyon, tablet, bilgisayar, İnternet, oyun; neredeyse her yaşın gündeminde. Tatil olması öğrencilerin bu teknolojik aletlerle istediği kadar meşgul olabileceği anlamına gelmiyor. Tabii ki okul zamanındaki gibi kısıtlı kullanım olmayabilir. Fakat çocuğu bağımlılık derecesine getirecek şekilde kontrolsüz serbest bırakılması da son derece yanlış. Öğrenci teknolojiyi kullanırken iyi takip edilmeli. Aileler evlatlarının ruh sağlığını, etkileyecek sanal görüntü ve paylaşımlardan uzak tutması gerekiyor. Kullanım sınırlarının iyi çizildiği bir plan dahilinde çocukların teknolojiyi kullanmalarına müsaade edilmeli.
Gelecek sene sınava girecekler dikkat!
Önümüzdeki yıl sınava girecek öğrenciler tatili fırsat olarak değerlendirmeli. TEOG ve üniversite sınavlarına girecek öğrenciler hedefleri doğrultusunda çalışmalarını planlamalı. Ders çalışma programlarını zamana yayarak eksikliklerini gidermeli. Tatilde eğlence süresini diğer öğrencilere göre daha kısa tutulmalı.
Akraba ziyaretleri yapılabilir
Yaz tatiline denk gelen iki bayramda akraba ziyaretleri mutlaka yapılmalı. Aileler çocuklarda akrabalık bağlarının güçlenmesine, kültürel örf adetlerin yaşatılmasına özel önem vermeli.
Yeni alışkanlıklar kazanılabilir
Yaz tatili, çocuklarda yeni bir takım alışkanlıkların kazanılması için önemli bir fırsat. İmkânlar doğrultusunda ilk okula gidenlere balık, kuş, kedi gibi hayvanların beslenmesi öğretilebilir. Ayrıca çiçek, bitki, sebze yetiştirme gibi alanlarda da faaliyetler yaptırılabilir. Lise öğrencileri ise sorumluluk duygusunu geliştirecek faaliyetlere yönlendirebilir. Mesela çıraklık veya aile büyüklerine işlerinde yardımcılık yaptırılabilir.
Spor kursları
Çocukların, yeteneklerinin ve hobilerinin geliştirilebileceği kurs, etkinlik, eğitim, spor, sanat alanlardaki faaliyetlere katılması pek çok açıdan önemli. Bu alanlarda bazı kurumlar yaz okulu etkinlikleri çerçevesinde sanat, spor, kültürel çalışmalar düzenliyor. Bu etkinliklere çocuklar ilgi alanlarına göre teşvik edilebilir.