Türkiye’de Halkla İlişkiler Ne Anlama Gelmektedir?

turkiyede-halkla-iliskiler-ne-anlama-gelmektedir

Türkiye’de Halkla İlişkiler Ne Anlama Gelmektedir?

Türkiye’de Halkla İlişkiler Ne Anlama Gelmektedir?

Aslında bir mesleğe verilen değer o mesleğe  verdiğin önem ile oldukça doğru orantılı. Örneğin, hiç bir avukattan, savcıdan ya da doktordan bizim iş oldukça çok kolay herkes tarafından yapılabilir bir meslek lafını duyamazsınız. Hem yaptıkları işin zorluğundan bunun yanında işlerine verdikleri değerden , verdikleri önemden kaynaklıdır. Ama bir medya sektöründe  çalışan birinden  aynı lafı asla  duyamazsınız…

“Ya sizin yaptığınız  işler oldukça  çok zevkli bende yapabilir miyim acaba” diye soran birine “Aman sende  ne olacak ki  ben yapıyorum bunu  sen de kolaylıkla yaparsın” dersen bırak mesleğine, önce sana saygı duyan birini bulamazsın. Son 15 senedir aslında iletişim sektörünün tam olarak yaptığı bu iş !

Her gün, her zaman , her an  kendi yaptığımız bu  işi aşağılayarak, aşağa doğru çekerek, bayağılaştırarak yerlere  oldukça düşürdük. Bir de devlet bir ucundan medya işlerine el atınca tamamen kolay başka bir şeye dönüştü. Bu  düşünceye nereden ve nasıl vardığımı merak ediyorsunuz sanırsam . Anlatayım!

Bu sektör alanında  çalışan, emek veren Erdal Edoğdu’nun yazmış olduğu  blogunda, “Halkın Gözünden Halkla İlişkiler Mesleği” diye bir yazı paylaşmış. Tam da benim  düşündüklerimin birebir aynısını halkın gözünde  yansımasına neden olmuş.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri atölye dersi için “sizce Halkla İlişkiler mesleği nedir?” diye halka sormuş. Ve bu sorulan soruya karşılık verilen cevaplar bir mesleğin önce  bu işi yapan meslektaşlarımız tarafından sonra da bu işe el atan devlet tarafından nasıl bir şekilde yıpratıldığının bir cevabı olmuş.

Yine Vikipedinin anlattığından yola çıkarak soruyorum. Bizlerin Halkla İlişkiler, yani  yabancıların Public Relations dediği bu iş nedir aslında?
Bir işletmenin, kurumun ya da örgütün iletişime geçtiği ya da iletişim kurabileceği kimselerin anlayışlı , sempati  göstererek ve desteğini elde etmek ve bunu  yapılan davranışları devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif ve re-aktif olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir. Yani mesleğin başındaki halk tabiri ile gerçek halk dışında şirketler, örgütler, STK’lar, devlet vb. gibi kurumlar da giriyor! Peki bunun ne kadarını devlet kurumları ve özel sektör biliyor?

Univerist  Ders Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Univerist Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir