Yaşam Koçuyla Sınırlarınızı Genişletin

Yaşam Koçuyla Sınırlarınızı Genişletin

Kişisel Sınırlar

Ufuk Genişliği

Kişisel sınırlarınızı genişletmeye başlatmak önemli ve iyi bir ilk adımdır.

Hiç fark ettiniz mi, bazı insanların hiç problemleri yoktur ve sürekli olarak etrafları tarafından “beslenmeye” devam edebilirler? Bu neden böyle?

Yaşam Koçuyla tüm problemlerin yanınızdan akıp gittiği ve “Problemsiz Bölge” ilan edildiğinizi düşünün, nasıl olur?

“Problemsiz Bölge” olmak için çeşitli yollar mevcut, bunlardan en önemlisi kişisel sınırlarımızı kurmak, genişletmek ve sürekliliğini korumaktır.

Sınırlar?

Her birey kendini, diğer bireylerin insanlıklarından (problemler, ihtiyaçlar, endişeler) korumak için sınırlar oluşturma hakkına sahiptir.

Hepimizin çeşitli sınırları vardır. Birçoğumuz, bizi dışarıdaki tehlikelerden korumaya yetecek bir çember oluşturmuş durumdayız. Aslında ihtiyacımız olan, bize ekstra güvenlik sınırı sağlayacak, özgürce yaratmamız için alan yaratacak, davetsiz misafirleri izlemek zorunda bırakmayacak sınırlardır.

Bu kulağa Vahşi Batı silahşöru olmak gibi mi geliyor? Bu kadar abartmaya gerek yok aslında! Ancak “Problemsiz Bölge” haline gelmek istiyorsanız, öncelikle anlaşılması gereken bazı noktalar var.

  • Alanınızda sizin fark ettiğinizden daha fazla davetsiz misafiriniz var.
  • Sınırlar sizin oluşturduğunuz limitlerdir, duvarlar ya da silahlar değil.
  • Sınırlarınızın ne genişlikte olacağına karar veren sizsiniz.
  • Muhtemelen, sınırlarınızı şu an olduğunun üç katı kadar genişletmelisiniz.
  • Hızlı büyüme sağlamak için, sınırlarınızı ihtiyacınızdan daha fazla genişletin.
  • Ne kadar hassassanız, o kadar geniş sınırlara ihtiyacınız vardır.

Sınırlar konusunu bir örnekle açıklayalım: Sinirli olmak

  1. Birçoğumuzun sinirli olmaya karşı koyduğu sınır “şiddete hayır” boyutundadır. Karşımızdaki kişinin ne kadar provoke olduğu, ne kadar “zayıf” olduğuna bakmazsınız şiddet tipi davranışı kabul etmeyiz. Ne olursa olsun! (Bildiğiniz gibi, bazı insanlarda bu sınır bile yok.)
  2. İkinci adım, sınırı genişletmektir – “ne olursa olsun sesini yükseltmek de yok.” Bu sınırınız zaten var mı? Öyleyse Tebrikler! Değilse bütünlüğünüz için bu sınırı hayata geçirin lütfen.
  3. Sonraki adım “aşağılanma, ti ‘ye alma” sınırı. Bu, kimse sizi küçümseyemez, kritize edemez, ti ‘ye alamaz, sizinle ya da yaptığınız şeyle ilgili dalga geçemez anlamına gelir (Ti’ ye almak ve dalga geçmek espri değil, kızgınlığın kabul edilebilir formudur, artık değil!).
  4. Bir sonraki adımı “küsmek” olarak adlandırabiliriz. Burada işler biraz daha zorlaşmaya başlıyor. “Küsmek” kuralında yapmaya çalıştığımız şey, etrafınızdaki herkesin size küsemeyeceklerini, kırılamayacaklarını bildirmenizdir. Bunu kontrol etmek gibi düşünebilirsiniz ancak bu durumda değil. Burada anlatmaya çalıştığımız şey, bilerek ve kasten kimseye zarar verecek bir insan olmadığınızdır. Yani, kimse sizin yaptığınız bir hareket yüzünden, size kırılıp, sizi suçlayarak ve üzerek, olayı haklı çıkartma hakkına sahip değildir (Tabii eğer, şimdiye kadar bir insana bilerek ve isteyerek zarar verdiyseniz bu devre dışı kalır).
  5. Son olarak, “koşulsuz yapıcı” sınırı oluşturmak. Bu şu anlama gelir, hayatınızdaki herkesin, size karşı her zaman dürüst, destekleyici ve olumlu yol gösterici rol almasıdır. Yani, sizi sendeletmek yerine, ileri götürecek bir dil kullanmalarıdır. Bu seviye üzerinde çalışma gerektirir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla istediğiniz seviyeyi yakalayana kadar bunun üzerinde çalışmaya devam edin.

YAŞAM KOÇUYLA SIRA SİZDE

  • Hangi konuda sınırlarınız belirgin?
  • Bu sınırı nereye kadar genişletmeniz gerekiyor?
  • Sınırınızı kimler zorluyor, kimlere sınırlarınızın olduğu mesajını vermeniz gerekiyor?
  • “Koşulsuz Yapıcı” kuralında size destek olması için 5 kişi belirleyin, kim bu kişiler?

Sınırlar belirleme süreci, bunu anlamak ve ailenizle, arkadaşlarınızla bunun üzerinde çalışmak birçok problemin önlemek için yapılacak çok önemli bir yatırımdır.

Kaynak:http://simplecoaching.com.tr/

Univerist Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Univerist Kozyatağı-Ataşehir-Suadiye-Acıbadem-Dragos-Kartal-Çamlıca-Çekmeköy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir