Yazışmalarda BÜYÜK HARF Kullanmanın Sakıncaları
İş yazışmalarında, kişisel mesajlaşmalarda ve diğer iletişim araçlarımızda bazen BÜYÜK HARF kullanımını abarttığımız oluyor. Dilbilgisi kurallarından ziyade iletişim içinde olduklarımıza negatif bir algı yaratmış da olabiliriz. E-postaları ya da mesajları tamamen büyük harfle yazıyorsanız işte o zaman büyük tehlike altındasınız. Neden mi ?
BÜYÜK HARF bir kural değildir.
Bazı yazılarda vurgulamak istediğiniz yerleri büyük harfler yazıyorsanız hata yapıyorsunuz. Büyük harfi betimleme aracı yerine kullanmaktan vazgeçin. Bunun yerine tırnak işareti kullanın. Eğer word dosyasına yazıyorsanız o kelimeyi bold yapın.
Aldığımız geri bildirimlerden birinde ise daha uzun cümleler yazmak yerine bir – iki kelimeyle cümleyi anlatma yolu tercih edilen olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıdaki iki örnekte aynı anlamı taşındığı bilinen ve sıkça kullanılan cümleler var.
– Eşyalarımı toplayıp bu evden gidiyorum!
– BEN GİDİYORUM!
Büyük harfle yazılan iki kelime tam bir tepkiyi anlatıyor. Ama bunu büyük harfle yazmaya gerek yok. Daha uzun cümleler kurun ama büyük harf çirkinliğine girmeyin.
Sanki bağırıyorsunuz
Eğer büyük harfle yazan biriyseniz karşınızdaki kişiye bir epostada iki mesaj ileteceksiniz. Birincisi yazdıklarınız. İkincisi ise “sizin söylediklerinizi yapmak zorunda” olduklarıdır. BÜYÜK HARF konuşma tonunda bir bağırmaya tekabül eder. Günlük yazışmalarında büyük harfi sık kullanmayan kişiler birine sinirlendiklerinde ya da kızdıklarında BÜYÜK HARF kullanmaktan çekinmezler. Çünkü fena halde sinirlenmişlerdir ve bu siniri ne karşı tarafa belli etmek, ne de kendisini parçalamasına izin vermek istemiyorlardır.
BÜYÜK HARF le yazarak daha fazla ikna edeceğinizi düşünmeyin. Çünkü karşı tarafı sinirlendirebilirsiniz. Bir kavganın doğmasına yol açmayın!
Kaliteden ödün verirsiniz
Eğer saygın kişilerle iletişim kurmak istiyorsanız ve toplumda saygı gören biri olmak istiyorsanız sakin, ılımlı ve kavgadan uzak bir imajınız olmalı. BÜYÜK HARF kullanarak yarattığınız negatif algı kalitenizi düşürecek ve saldırgan, kavgacı, sorunlarını şiddetle çözen bir görüntü vereceksiniz.
Kaliteli insanlar yazılarını içten ve sakin bir üslupla yazarlar. Eğer saygın insanlarla muhatap olmak istiyorsanız onların dilinden konuşmanız gerekir.
Kibirli bir duruş sergilersiniz
Kibirli insanlar kızgın ve sert bir mizaca sahiptir. BÜYÜK HARF kullanarak sert mesajlar iletmeye devam ettiğinizde iletişim kurduğunuz kişiler kısa süre sonra kibirli bir insan olduğunuzu düşüneceklerdir. Sizin onlarla çalışmaya tahammül edemediğinizi düşünecekler.
Toplum içerisinde yaptıklarımızla saygı görür ya da yerin dibine sokuluruz. Davranışlarımız, karakterimizi yansıtır. Karakterimiz ise bizi biz yapan temel değerlerin yansımasıdır.
Toplumda yanlış anlaşılmak istemiyorsak BÜYÜK HARF kullanımında vazgeçelim.
Kaynak:İstanbul İşletme Enstitüsü