Okul Başarısını Artırmada Velilere Öneriler?


Öğrencilerin yoğun bir sınav dönemi yaşadığı bugünlerde birçok kişinin başvurduğu evdeozelders.com’un kurucusu eğitimci Serdar BİLGİN’le Okul başarısının artırmasında neler yapılabileceğini konuştuk? (Not: Bu ropörtaj Acıbadem Dergisinde yayınlanan röpörtajın tam metnidir.)

Her Öğrenci Özeldir! Her çocuk öğrenir, sadece aynı günde ve aynı şekilde değil. Çocukların nasıl öğrendiklerini bilmek, onlara uygun eğitim ve materyal önerilerinde bulunmak, uygun bir öğrenme ortamlarını hazırlamak eğitimcilerin olduğu kadar anne babaların da bilmesi gereken önemli konulardan biridir.

Çocuklar daha kolay nasıl öğrenir?
Her çocuğun kendi düşünme biçimine uygun bir öğrenme yöntemi vardır. Çocukların öğrenme yöntemleri birbirinden farklılık gösterir ve her çocuk bu yöntemlerden birini baskın olarak kullanır. Bunlar dokunsal, görsel, işitsel ve sosyal öğrenme stilleridir. Çocuklarımızın düşünme biçimlerini bildiğimizde okul başarısının artmasına katkı sağlayabiliriz.

Öğrenme Stillerinin Okul başarısına etkilerini kısaca nasıl özetleyebilirsiniz?
• Dokunsal yönü güçlü öğrenciler: Ders çalışırken Sık sık ara vermeye gereksinim duyarlar. Sözcükleri ya da sözel bilgileri öğrenirken yazmaya ve somutlaştırmaya ihtiyaç duyarlar. Öğrenirken ellerini kullanır ve hareket halinde olurlar. Örneğin küçük çocuklar çarpım tablosunu öğrenirken trambolin üzerinde atlayabilirler.
• İşitsel yönü güçlü olan öğrenciler: Ders çalışırken sessiz bir yere ihtiyaç duyarlar. Yüksek sesle okumakla ya da kaydedilmiş materyali dinlemekle daha iyi öğrenirler. Başka bir arkadaşla çalışmak ya da grup çalışması da bu çocuklar için oldukça verimli bir yöntemdir.
• Görerek öğrenme stili güçlü olan öğrenciler, Ders kitabında ya da yazılı metinlerdeki resimlerden çalışmak bu öğrencilere çok uygundur. Not tuttuklarında öğrenme hızları daha yüksektir. Bu öğrenciler genellikle yazılı sınavlarda başarılıdır.
• Sosyal yönü güçlü olan öğrenciler Başkalarıyla sosyal etkileşim halinde daha iyi öğrenir. Kulüp faliyelerinde, atölye çalışması ve münazara gibi çalışmalarda daha hızlı öğrenirler.
Veliler yukarıdaki saydığımız öğrenme stillerinin büyük oranda farkında değillerdir. Bu yöntemlerin eğitim ve rehberlik uzmanlarından destek alınarak belirlenmesi ve gerekli testler yapılarak tespitini önermekteyiz. Çocukların gözlemlenen özelliklerinin öğretmenleri ve destek alınan kurumla paylaşılması öğrencilerin başarıları açısından faydalı olacaktır.

Başarı için çok ders çalışmak şart mıdır?
Çok ders çalışmak yerine etkili ders çalışmaktır önemli olan. Başarılı olmak için çok çalışmak tek başına yeterli değildir. Çok çalıştıkları halde, etkili ders çalışma yöntemlerini kullanamamaları nedeniyle istediği sonuca ulaşamayan pek çok öğrenci vardır. Çocukların zaman ve enerjilerini en yüksek verimi alacak şekilde kullanmaları gerekir. Bu konuda veliler özendirici, yol gösterici ve denetleyici olmalıdırlar.

Çocuklar için evde ideal ders çalışma süresi nedir?
Çocuklar dikkati dağılmadan en fazla 40 dakika çalışabilir, sonrasında mutlaka 5-15 dakikalık ara vermeli ve sonrasında devam etmelidir. Evde ders çalışma saatleri ve özel ders saatlerinin 40-45 dakikayı geçmemesi önerilir.
Sizce öğrencilerin ders çalışırken en çok yaptığı hata nedir?

Öğrenci bildiği, başarılı olduğu konuyu tekrar tekrar çalışır. Çünkü anlar ve konuyla ilgili tüm soruları çözer. Ama bu arada bilmediği veya anlamakta güçlük çektiği konulara hiç bakmaz. Sonuç olarak, ders başında geçirdiği süre bildiği konunun tekrarından öteye geçemez.

Bu hataya düşülmemesi için velilere ne tavsiye edersiniz?
Biz yapmış olduğumuz çalışmalarda öğrencilerimize Check-up konu tarama testi yapıyoruz ve onların konu konu eksiklerini tespit edip gelişimlerini takip ediyoruz.

Teknoloji meraklısı çocuklar derse nasıl yönlendirilebilir?
Günümüz çocukları akıllı telefon, tablet ve bilgisayarda oyun oynamayı ders çalışmaya tercih etmektedir. Bu da öğrencide dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü oluşturmaktadır. Teknolojik aletlerden vazgeçemeyen çocuklar için oyunlaştırılmış eğitim videoları, animasyonlarla zenginleştirilmiş ders içerikleri, dijital ortamlarda hazırlanmış sınavlar vardır. Bunlardan faydalanarak çocukların başarılı bir öğrenme gerçekleştirmelerine yardımcı olmak mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir